Σούπα με κόκκινες φακές και καρότα γλασέ με πετιμέζι

Από την Ντίνα Νικολάου

Υλικά

    • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους
    • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 200γρ. φακές κόκκινες
    • 1.200ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
    • 1 φύλλο δάφνης
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα καρότα

  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριους κύβους
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.

Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.

 

Φωτογραφία: Studiom.gr – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση