ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: Καθαρό «όχι» στις τηλε-εξετάσεις

Το καθαρό όχι στις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου των Πανεπιστημίων δια στόματος της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σφράγισε την έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε χθες με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα αταλάντευτη και κάθετη στις θέσεις της περί απόλυτης εφαρμογής του πρωτοκόλλου στα Πανεπιστήμια η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με παρισταμένους την Υπουργό, τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.κ. Νίκη Κεραμέως, Άγγελο Συρίγο και Απόστολο Δημητρόπουλο, έδωσε σαφές στίγμα στους Πρυτάνεις ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή απόκλιση στην κυβερνητική απόφαση ότι «τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν ως έχουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο εκφράστηκε δυσαρέσκεια εκ μέρους των Πρυτάνεων στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία εξέδωσε την εγκύκλιο για την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, πριν ακουστούν οι απόψεις τους στην έκτακτη Σύνοδο. Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε, να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία του εξαμήνου δια ζώσης. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν για την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αυξημένα μέτρα προστασίας τα οποία για να υπάρξουν είναι αναγκαία η πρόσθετη χρηματοδότηση και η συχνή διενέργεια test σε φοιτητές, διδάσκοντες και προσωπικό. Παράλληλα η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως δεσμεύθηκε ότι το Σχέδιο Νόμου του νέου νόμου πλαισίου θα παρουσιαστεί πρώτα στους Πρυτάνεις.

Χρήστος Μπούρας: «Δια ζώσης εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα»

Ναι, στην δια ζώσης ολοκλήρωση του εξαμήνου συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, υποστηρίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας σε δηλώσεις του στην «Γ» εκτός αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν σε βαθμό απειλητικό για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα « όπως είχα δηλώσει και προ της έκτακτης Συνόδου, αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και αυξηθούν σε βαθμό ανησυχητικό τα κρούσματα στο Πανεπιστήμιο μας,τότε εξ΄ αντικειμένου θα τεθεί εκ νέου το θέμα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και αποτελεί άγνωστο παράγοντα. Αν λοιπόν εξακοντισθούν τα κρούσματα είναι προφανές ότι η Πρυτανική Αρχή θα πράξει τα δέοντα».