Θλίψη για το χαμό του Τζίνο Στράντα, ιδρυτή της Emergency

Πέθανε στα 73 του χρόνια ο χειρουργός και ιδρυτής της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες.

Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσε η κόρη του Τσετσίλια μέσω Twitter.

Ο Στράντα, που έχαιρε μεγάλου σεβασμού στην Ιταλία για το ανθρωπιστικό έργο που πρόσφερε εδώ και δεκαετίες, ίδρυσε το 1994 μαζί με τη σύζυγό του Τερέσα την Emergency, η οποία κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας και παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Η νυν πρόεδρος της Emergency, Ροσέλα Μίτσο, δήλωσε πως της προκάλεσε σοκ η είδηση του θανάτου του αγαπητού χειρουργού κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Νορμανδία, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάρη σε δίκτυο ιατρών και νοσοκόμων που προσέφεραν εθελοντικά υπηρεσίες, η Emergency έχει δραστηριότητα σε 19 χώρες, λειτουργεί 60 νοσοκομεία και κέντρα πρώτων βοηθειών και έχει προσφέρει φροντίδες σε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Εκτός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η Emergency δραστηριοποιήθηκε στη Ρουάντα, το Σουδάν, την Υεμένη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Την περασμένη χρονιά, όταν η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε προκαλέσει κατάρρευση του εύθραυστου συστήματος υγείας στην Καλαβρία, η Emergency χρειάστηκε να στήσει κέντρο περίθαλψης στη χώρα όπου ιδρύθηκε.

Ο Τζίνο Στράντα αντιμετώπιζε τελευταία καρδιακό πρόβλημα, ανέφεραν ιταλικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάρτιο Ντράγκι εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον θάνατο του Τζίνο Στράντα, εξαίροντας «τον επαγγελματισμό του, το θάρρος του και την ανθρωπιά του» που τον οδήγησαν «στα δυσκολότερα μέρη του κόσμου».

Στο τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή στην εφημερίδα La Stampa, για την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου εργάστηκε επτά χρόνια, ο Τζίνο Στράντα επέκρινε έντονα την πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.