Το πιο ακριβό διαζύγιο: Ο σεΐχης του Ντουμπάι θα πληρώσει αποζημίωση πάνω από 600 εκ. ευρώ στην πρώην σύζυγό του

Ο σεΐχης – μονάρχης του Ντουμπάι, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Rashid Al Maktoum θα αναγκαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 554 εκατ. βρετανικές λίρες-στερλίνες (734 εκατ. δολ.) στην εν διαστάσει σύζυγό του και στα παιδιά τους, με βάση απόφαση δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχουν επιδικάσει τα βρετανικά δικαστήρια οικογενειακού δικαίου στην ιστορία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Δικαστής στο Λονδίνο διέταξε τον σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum να πληρώσει στην πριγκίπισσα Haya Bint al-Hussein 251,5 εκατ. στερλίνες εντός διαστήματος τριών μηνών ως ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση για χαμένα αντικείμενα όπως κοσμήματα και ρούχα.

Σε ετήσια βάση, ο ισχυρός άνδρας του Ντουμπάι θα πέπει να πληρώνει 11 εκατ. στερλίνες για την κάλυψη των εκπαιδευτικών εξόδων των παιδιών του, τα οποία θα διασφαλίζονται μέσω μιας εγγύησης 290 εκατ. στερλινών σε τράπεζα, πάντα με βάση την απόφαση.

Η καταβολή αυτών των ποσών θα εξασφαλίσουν στην πριγκίπισσα Haya έναν “ξεκάθαρο” χωρισμό από τον σεΐχη μετά το διαζύγιό τους, τόνισε ο Βρετανός δικαστής Philip Moor. Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ, ο οποίος δεν υπέβαλε στοιχεία στη δίκη, επέφερε ο ίδιος στον εαυτό του το υψηλό τίμημα που θα πληρώσει, καθώς είχε διατάξει να παγιδευθούν τα τηλέφωνα της εν διαστάσει συζύγου του και της νομικής της ομάδας.

Το τελικό ποσό αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο σεΐχης θα πρέπει να καταβάλει το κόστος της ασφάλειας των παιδιών του όταν εκείνα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Ο αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ ανέφερε, σε δηλωσή του μετά την έκδοση της απόφασης, ότι “πάντα διασφάλιζε ότι τα παιδιά του θα διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους”.

Ως μέρος του συμβιβασμού, ο δικαστής επιδίκασε στην οικογένεια ποσό 5 εκατ. λιρών τον χρόνο για το κόστος των διακοπών, μεταξύ άλλων για πτήσεις με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Ο μονάρχης του Ντουμπάι θα πληρώνει ετησίως 300.000 λίρες για τη συντήρηση των αλόγων της οικογένειας και (εφάπαξ) 39.000 λίρες για την εγκατάσταση δύο νέων τραμπολίνων.