Το “Κοντραμπάσο” του Πάτρικ Ζίσκιντ με τον Δημήτρη Τζαβάρα στο act

Ο Γερμανός συγγραφέας Πάτρικ Ζίσκιντ είναι γνωστός σε όλους από το μυθιστόρημα «Το Άρωμα» που μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες κι έμεινε στις λίστες των μπεστ σέλερ για 9 χρόνια ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2006 από τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ.

Το «Κοντραμπάσο» είναι ένα ατμοσφαιρικό κείμενο του Πάτρικ Ζίσκιντ που δημοσιεύτηκε το 1984 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος για τη μουσική και για τους ανθρώπους που ξέρουν να δίνονται σε αυτό που αγαπούν.

Αυτό που κανένας μουσικός δεν έχει συνθέσει ακόμα το έγραψε ο Πάτρικ Ζίσκιντ: ένα έργο για σόλο κοντραμπάσο.

«Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ λοιπόν θα παρουσιαστεί στο θέατρο act, στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα με τον ηθοποιό Δημήτρη Τζαβάρα σε σκηνοθεσία της Μαρίας Καλλιαμβάκου.

Ο ίδιος ο Πάτρικ Ζίσκιντ σημειώνει: «Η μουσική είναι κάτι ανθρώπινο. Πέρα και πάνω απ’ την πολιτική και την ιστορική επικαιρότητα. Και πανανθρώπινο, θα ’θελα να πω. Ένα συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου πνεύματος. Και μουσική θα υπάρχει πάντα και παντού, στην Ανατολή και στη Δύση, στη Νότια Αφρική, όπως και στη Σκανδιναβία, στη Βραζιλία και στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Διότι η μουσική έχει ακριβώς μεταφυσικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε, μετα-φυσικό, δηλαδή πέρα ή πάνω απ’ την καθαρά φυσική ύπαρξη, υπεράνω της εποχής, της ιστορίας και της πολιτικής, πέρα απ’ τον πλούτο και τη φτώχεια, απ’ τη ζωή και το θάνατο. Η μουσική είναι αιώνια».

«Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Σκηνοθεσία: Μαρία Καλλιαμβάκου

Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Τζαβάρας.

Παραγωγή: θέατρο act 2021

Ξεκινά την Κυριακή 19/12/2021 στις 20:00 και θα παιχθεί έως και την Κυριακή 9/1/2022.