Το Σάββατο 14/8 στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί η συναυλία από το Ηρώον Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων

Όπως έχει ήδη αναγγελθεί, η τηλεόραση της ΕΡΤ πρόκειται να προβάλει την εμβληματική συναυλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Καλαβρύτων και της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ηρώον, στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα.  

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από την Πολυφωνική, η προβολή θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ 2, το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, στις 6.30 το απόγευμα, ενώ εκτός από τον Ελλαδικό χώρο, θα φθάσει σε πολλά μέρη της υφηλίου, όπου η ΕΡΤ εκπέμπει, με στόχο να παρακολουθήσουν τη συναυλία τα εκατομμύρια των ομογενών μας.

Υπενθυμίζεται στους τηλεθεατές, πως πρόκειται για την παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που γράφτηκε το 1823 στην Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του ποιητή, και το οποίο μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο μουσουργό, Νικόλαο Χαλικιόπουλο- Μάντζαρο.

Η όλη σύνθεση όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάστηκε αυτούσια, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, με τους ισχύοντες υγειονομικούς όρους, παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου.

Το έργο ενορχήστρωσε για Συμφωνική Ορχήστρα και επεξεργάστηκε τα χορωδιακά μέρη, ο διαπρεπής Αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος είχε και την μουσική διεύθυνση της συναυλίας.

Μετείχαν συνολικά άνω των 180 ερμηνευτών: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Μικτή Χορωδία της «Πολυφωνικής» [Διδασκαλία: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, Λούση Χριστοδούλου], η Παιδική Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [Διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], ενώ μετείχε ως σολίστ η διαπρεπής mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη, η οποία απήγγειλε επιλεγμένους στίχους, από το έργο του Εθνικού μας ποιητή.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία θα επαναληφθεί στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8.30 το βράδυ, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της Πολυφωνικής.