Το Βατικανό δημοσίευσε μέρος της τεράστιας περιουσίας του

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Βατικανό δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την ακίνητη περιουσία του, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει περισσότερα από 5.000 ακίνητα.

Οι πληροφορίες του Reuters, που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στον «Guardian», περιείχαν δύο έγγραφα, μία ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το 2020 για την Αγία Έδρα και τον πρώτο δημόσιο προϋπολογισμό για τη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας (Apsa).

Η Apsa, ένα είδος γενικού λογιστικού γραφείου, διαχειρίζεται ακίνητα και επενδύσεις, πληρώνει μισθούς και ενεργεί ως γραφείο αγορών και τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Το Βατικανό εξέδωσε περισσότερες από 50 σελίδες οικονομικού υλικού και μάλιστα τα δύο έγγραφα διαθέτουν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό διαγραμμάτων, γραφημάτων και χαρτών.

Η περιουσία του Βατικανού που δόθηκε στη δημοσιότητα

Ο 30σέλιδος προϋπολογισμός της Apsa αποκαλύπτει ότι κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 14% περίπου των ιταλικών ιδιοκτησιών ενοικιάστηκε με τιμές αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες ενοικιάστηκαν με μειωμένες τιμές, πολλές σε υπαλλήλους εκκλησιών. Περίπου το 40% ήταν ιδρύματα, όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Apsa κατέχει ακίνητα ως επενδύσεις σε πολυτελείς περιοχές του Λονδίνου, της Γενεύης, της Λωζάνης και του Παρισιού, ενώ ένα κτίριο, στο Νότιο Κένσινγκτον του Λονδίνου, οδήγησε σε τεράστιες απώλειες μετά την αγορά του από τη γραμματεία του Βατικανού, ως επένδυση, το 2014.