Τσίπρας από Ηλεία: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Η επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία στις πληγείσες περιοχές  συνεχίζεται με τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, που είναι ο οικισμός της Νεμούτας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπιάς που χτυπήθηκε έντονα από τις πυρκαγιές.

Τσίπρας από Ηλεία: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος ούτε της καταστροφής, ούτε της ευθύνης του

Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Ακούγοντας και βλέποντας σήμερα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια αυτές τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια.

Δεν μπορεί για παράδειγμα, την ώρα που συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει και όχι μόνο για το τι έφταιξε, να γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα μεγαλύτερης επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα από ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες.

Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών. Διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα, πώς θα περάσουν μία , δύο εβδομάδες ή ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους. Στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί. Πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολεία, με τι δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν.

Η πρόταση των επτά σημείων που καταθέσαμε, πιστεύω ότι είναι μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής. Απευθύνω για άλλη μία φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Και θα ήταν καλύτερα αυτές τις ώρες, αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας θα έλεγε κανείς, δηλαδή να εξαίρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, να έρθει εδώ. Να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Με τους δημάρχους, που ενδεχομένως και οι περισσότεροι να είναι από το δικό του κόμμα. Για να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας. Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα, για να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Θέλω κλείνοντας, για άλλη μία φορά να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Και κυρίως στους εθελοντές, σε αυτούς που αγνόησαν τις εντολές να απομακρυνθούν, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, ανθρώπινες ζωές, ζώα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κίνημα του εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών, αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στην μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος.

«Αν είχαν έρθει εναέρια μέσα νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά»

Τις καταγγελίες πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν ήρθαν με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά στην Ηλεία υπογράμμισαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στα Βαρβάσαινα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.

«Το Κολίρι σώθηκε από τους κατοίκους του» υπογράμμισαν ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας. Σημείωσαν χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι «κάθισαν με αυταπάρνηση, δεν φύγαν παρά το γεγονός ότι έλεγαν στον κόσμο να φύγει άναρχα». «Περιμέναμε τα εναέρια τα οποία ήρθαν την ύστατη στιγμή. Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» τόνισε ο κοινοτάρχης Κολιρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινότητας Ολυμπίας κατήγγειλε ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί στην αρχή αν είχαν επέμβει άμεσα από την πυροσβεστική. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξέφυγε» σημείωσε και ζήτησε την συμπαράσταση του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη δύσκολη μέρα που περιμένει τους κατοίκους τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι καταστροφές τόσο σε σπίτια όσο και στην γεωργία είναι μεγάλες αλλά και στα έργα υποδομής που χρειάζονται αφού τώρα κινδυνεύουν και από τις πλημμύρες. Κάηκε το εισόδημα διαβίωσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την πολύπαθη κοινότητα της Νεμούτας ,όπου χαιρέτησε το πλήθος κατοίκων που τον περίμενε και τους ευχήθηκε κουράγιο και τους ευχαρίστησε για την αυταπάρνηση τους, ώστε να σώσουν το χωριό τους παρά την εντολή εκκένωσης που είχε δοθεί.  Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαρία να αντικρίσει τον ενεργό μέτωπο στην πλευρά της Αρκαδίας που αυτή τη στιγμή έχει αναζωπυρωθεί .

Στον οικισμό Λάλα

Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον οικισμό του Λάλα όπου τον συνάντησε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και τον ενημέρωσε μαζί με κάτοικους για τις καταστροφές που δέχθηκε ο οικισμός από το πέρασμα της πυρκαγιάς.

 

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τις κατεστραμένες εγκαταστάσεις της ξενοδοχείακη μονάδας LALAS VILLAGE όπου συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη  Γιώργο Αγριδιώτη

 

Στη συνεχεία ο κ Αλέξης Τσίπρας  σταμάτησε στο χώρο του δημοτικού σχολείου ,εκεί όπου λειτουργεί  η κοινωνική κουζίνα «Άλλος άνθρωπος»και προσφέρει μερίδες φαγητό στους πυρόπληκτους και συνομίλησε με τους εθελοντές και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους

Στον οικισμό του Πελοπίου που είναι η δεύτερη στάση της περιοδείας του, ο κ Τσίπρας με την συνοδεία του, που προστέθηκε και ο πρώην υπουργός Υποδομών  κ Χρήστος Σπίρτζης.

Ο  Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο της κοινότητας κοντά στην εκκλησιά  οπού ενημερώθηκε για όλες τις καταστροφές που υπέστησε ο οικισμός

Στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Βαρβάσαινας βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης  Τσίπρας.

Τον πρώην πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στην περιοχή ο  βουλευτής Ηλείας, κος Διονύσης Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος , οι πρωην βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη ,ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος επί σύριζα Φάμελλος Σωκράτης και ο συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φλεβοτόμος

Ο κ Τσίπρας συναντήθηκε με κοινοτάρχες των πυρόπληκτων οικισμών της περιοχής και άκουσε τα προβλήματα τους.

Ο κ Αλέξης Τσίπρας κατά τον ερχομό του στην κοινότητα της Βαρβάσαινας  δήλωσε:

«Έχω την αίσθηση ότι η Ηλεία παραμελείται διαχρονικά» 

Ο δήμαρχος Πύργου με την σειρά του ζήτησε από τον πρόεδρο του Σύριζα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής και του υπενθύμισε τα χρήματα από το ταμείο Μολυβιάτη

Αυτή τη στιγμή κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην πυρόπληκτη κοινότητα του Λάλα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σταθμοί της περιοδείας του στα πυρόπληκτα της Ηλείας, θα αποτελέσουν η Βαρβάσαινα, το Πελόπιο και το Λάλα.

Η Νεμούτα η τελευταία στάση του Α. Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τη Νεμούτα, που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στην Ηλεία.

Ο Α. Τσίπρας έκατσε στο καφενείο του χωριού μαζί και συνομίλησε με τους ντόπιους, ενώ σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού έτρεξαν να τον χαιρετίσουν.

patrisnews.com