Τυλιχτό με φαλάφελ από τον Μάκη Γεωργιάδη

Υλικά

Για τα φαλάφελ:

    • 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για τουλάχιστον 12 ώρες
    • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
    • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
    • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
    • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
    • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
    • 1/2 ξερό κρεμμύδι
    • αλάτι, πιπέρι
    • φρυγανιά τριμμένη για την επικάλυψη
    • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

    • 2 μελιτζάνες φλάσκες
    • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
    • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
    • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, κύμινο, κόλιανδρο)

Για το σερβίρισμα:

    • 4 αραβικές πίτες μεγάλες
    • πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη
    • ντομάτα ψιλοκομμένη
    • λάχανο ψιλοκομμένο
    • καρότο τριμμένο
    • μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • πικάντικη σάλτσα harissa

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 2 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
  • 1-2 πρέζες πάπρικα καπνιστή, προαιρετικά

Διαδικασία

Φαλάφελ: Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και τα χτυπάμε σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν λεπτή άμμο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.

Πλάθουμε μικρά πλατιά κεφτεδάκια πάχους με 1-2 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά να κολλήσει γύρω-γύρω και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο για

3΄- 4, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να κάνουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Tα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Μελιτζανοσαλάτα: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο ή στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις φλούδες και αναμειγνύουμε τη σάρκα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σάλτσα γιαουρτιού: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι μαζί με το ταχίνι, λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και καπνιστή πάπρικα.

Αλείφουμε τις πίτες με λίγη harissa, τοποθετούμε τα φαλάφελ στη σειρά, προσθέτουμε σαλατικά ψιλοκομμένα, λίγη μελιτζανοσαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι. Διπλώνουμε τις πίτες και τις σερβίρουμε αμέσως ζεστές.

Φωτογραφία: STUDIO M- Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης