Βελουτέ πατάτας με μαϊντανό και καπνιστό σκουμπρί

Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο

Υλικά

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • 300 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 800 ml ζωμό λαχανικών
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 ματσάκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 2 φιλέτα σκουμπρί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για περίπου 1΄. Ρίχνουμε τις πατάτες, το νερό και τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε τον ζωμό, ώστε να είναι εύγευστος.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα φύλλα μαϊντανού και μαγειρεύουμε για περίπου 10’. Αλέθουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός μπλέντερ χειρός και περνάμε το μείγμα από πολύ ψιλή σίτα ή ένα σουρωτήρι.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λωρίδες από καπνιστό σκουμπρί κομμένες 3 εκατοστά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Γ. Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: Studio M.