Βελτιώνοντας τη ζωή των παραγωγικών ζώων

Η απαράδεκτη απειλή της βιομηχανικής κτηνοτροφίας

Η καλή μεταχείριση των παραγωγικών ζώων δεν είναι μόνο δείκτης των ηθικών αξιών μιας κοινωνίας, αλλά και βασικό μέτρο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Στην πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έγινε ποτέ για τις επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, η Pew Commission, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να μελετήσει τις επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφικής γεωργίας στις ΗΠΑ, προειδοποιεί σε αναφορά της το 2008, ότι η βιομηχανική κτηνοτροφική γεωργία αποτελεί απαράδεκτη απειλή για την δημόσια υγεία.

Αυξάνει τον κίνδυνο πανδημιών

Η μελέτη τεκμηριώνει ότι η διατήρηση μεγάλων αριθμών ζώων σε συνθήκες εγκλεισμού και συνωστισμού ενισχύουν την εμφάνιση νέων στελεχών της γρίπης και αυξάνουν τον κίνδυνο ξεσπάσματος και μετάδοσης ζωονόσων εξαιρετικά υψηλής παθογένειας, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη συχνότητα και την κλίμακα των επιδημιών.

Επιπλέον, η αποψίλωση των δασών για τις ανάγκες τις βιομηχανικής κτηνοτροφίας και η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιωτικών, εντείνουν ακόμη περισσότερο τους κινδύνους εμφάνισης άγνωστων μέχρι τώρα ασθενειών, δημιουργώντας πεδία «αυθόρμητων βιολογικών πειραμάτων» με ιούς.

Δεν είναι βιώσιμη

Η εντατική κτηνοτροφία δεν είναι βιώσιμο μοντέλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ευθύνεται για το 14,5% του φαινομένου του θερμοκηπίου και για το 80% της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο, επιφέροντας καταστροφικές για τον άνθρωπο κλιματικές αλλαγές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2/3 των εδαφών ολόκληρου του πλανήτη δεσμεύονται για την παραγωγή ζωοτροφών για την εντατική κτηνοτροφία, όταν 800 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο υποφέρουν από υποσιτισμό και αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να σιτίσουν ολόκληρους ανθρώπινους πληθυσμούς.


Η υπεράσπιση των παραγωγικών ζώων αρθρώνεται γύρω από 4 άξονες δράσης:

1. Κρυφές έρευνες

Σε όποια χώρα κι αν πραγματοποιηθούν, οι κρυφές έρευνες (hidden investigations) καταγράφουν όλες την ίδια αποκρουστική βαρβαρότητα και την αβάσταχτη δυστυχία των ζώων. Ήχος και εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της φρίκης που βιώνουν τα ζώα και συμβάλλουν καθοριστικά στην αφύπνιση της κοινωνίας. Με την υποστήριξή σας θα μπορέσουμε να δείξουμε τι πραγματικά συμβαίνει στις περισσότερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στην Ελλάδα και να πιέσουμε όλοι μαζί για ουσιαστικές αλλαγές.

2. Ενημέρωση και εκπαίδευση

Η συγκίνηση για το ζώο είναι το πρώτο έναυσμα. Όταν θεμελιωθεί με αξιόπιστη ενημέρωση, μετατρέπεται σε κινητήρια δύναμη αλλαγής, δημιουργώντας ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που επιλέγουν με το νου και την καρδιά, τι θα τρώνε και τι όχι.

3. Συνεργασία με εταιρείες τροφίμων

Επιδιώκουμε σταθερά τον διάλογο με εταιρείες και επιχειρήσεις για να εντάξουν την ευζωία των ζώων στις πολιτικές τους και να καταργήσουν κάποιες από τις πιο βάναυσες κτηνοτροφικές πρακτικές, όπως τη χρήση κλωβών στην εκτροφή ορνίθων (CageFree Greece). Μόνο μία αλλαγή στην πολιτική μιας εταιρείας, επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παραγωγικών ζώων.

4. Νομική υποστήριξη

Οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες δείχνουν εντυπωσιακή απροθυμία να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των παραγωγικών ζώων:

Το υποχρεωτικό από το 2010 μητρώο αυγοπαραγωγών δεν υπάρχει, τα απαγορευμένα από το 2012 συμβατικά κλουβιά (battery cages) δεν έχουν καταργηθεί, οι κανονισμοί για τη μεταφορά των ζώων αγνοούνται, το ίδιο και για τη σφαγή… Αυτές είναι μόνο μερικές από τις παραλείψεις και κωλυσιεργίες της διοίκησης, που όλες ανεξαιρέτως βλάπτουν τα ζώα και χρειάζεται να καταγγέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διοίκηση δεν βλάπτει τα ζώα μόνο με παραλήψεις αλλά και με ευθείς προσβολές της προστασίας τους, όπως την ξεκάθαρα οπισθοδρομική νομιμοποίηση της σφαγής χωρίς αναισθησία (kosher/halal), κατά της οποίας έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.