Βίαιος σύντροφος, έκρηξη ανασφάλειας

Γράφει η Σοφία Καυκοπούλου

 

Η βία σε μία σχέση, πολλές φορές κρύβεται ακόμη και από τους πολύ δικούς μας ανθρώπους. Δυστυχώς, είναι ένα συχνό φαινόμενο και οι περισσότεροι άνθρωποι την έχουν βιώσει κάποια ή περισσότερες στιγμές, είτε ως λεκτική, είτε ως σωματική, είτε ακόμη ως ψυχολογική. Η βία στη σχέση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της με διάφορους τρόπους. Ουσιαστικά την κατατρώει και κυρίως κατατρώει τον άνθρωπο που την υφίσταται, κολοβώνει την προσωπικότητά του, τη θέλησή του, πολλές φορές κρατώντας τον σε μία σχέση μόνο και μόνο από φόβο να προχωρήσει, φέρνοντας τον σε τέλμα και δημιουργώντας του ποικίλες ανασφάλειες.

Η βία δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι που έχει γίνει μόδα,  είναι κάτι που πάντοτε υπήρχε, ωστόσο παλαιότερα ίσως το θύμα δεν μιλούσε λόγω ντροπής. Παρότι αυτή η λανθασμένη στάση δεν σταματά το κακό, ενώ δίνει την ψευδαίσθηση κυριαρχίας στον θύτη. Η ενδοοικογενειακή βία απέναντι στη/στον σύζυγο, ή και απέναντι στα παιδιά, σίγουρα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά. Αν λοιπόν οι γονείς επιλέγουν να μη μιλούν για τη βία που υφίστανται ο ένας από τον άλλον, το καλό του παιδιού επιβάλλει να μην αποσιωπούνται τέτοιες καταστάσεις.

Η βία είναι κρυμμένη ανασφάλεια, καθώς γίνεται το μέσο επιβολής και δύναμης, κάποιου που γνωρίζει την αδυναμία του, είτε στην επιχειρηματολογία, είτε σε άλλα στοιχεία υστερεί έναντι του συντρόφου. Συχνά βέβαια είναι απόρροια μιας αρρωστημένης ζήλιας, που αν δεν γιατρευτεί, χρειάζεται βοήθεια ειδικού.