Ξεχάστε τον καφέ… στο 1,5 ευρώ! Τι λένε γνωστοί Πατρινοί επιχειρηματίες

Το κύμα ακρίβειας που έρχεται για να “χτυπήσει” δεκάδες είδη και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο   τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, «χτυπά» και τον καφέ! Ένα από τα πλέον απαραίτητα ροφήματα για να ξεκινήσει η μέρα μας ή και για να πάρουμε «ανάσα» κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Η εξέλιξη αυτή θεωρείτο  αναμενόμενη για τους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι όπως τονίζουν,  ήδη στις παραγγελίες που κάνουν αγοράζουν αρκετά πιο ακριβά τον καφέ που προμηθεύονται από ότι πριν.  «Το κιλό του καφέ έχει ανέβει κατά 2 με 3 ευρώ και σε κάποιες εταιρείες και 4 ευρώ» μας δηλώνει η σύζυγος ιδιοκτήτη καταστημάτων εστίασης Κωνσταντίνα Κοσπέτα.

Όπως μας ενημέρωσαν κάποιοι που αγόραζαν τον καφέ    9 με 10 ευρώ το κιλό πλέον τον αγοράζουν στα 12 μέχρι 13 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το brand του κάθε καφέ. Οι ακριβότερες συσκευασίες που κόστιζαν πάνω από 20 ευρώ έχουν αύξηση από 4, 5 ή και 6 ευρώ το κιλό!

Πρόκειται για μία αύξηση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν, όσο και αν το προσπαθήσουν.

Ο καφές, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις αναμένεται να ανέβει από 50 λεπτά έως και 1 ευρώ, ανάλογα με την «πολιτική» που ακολουθεί το κατάστημα.

Οπότε ο καφές σε πλαστικό (take away) που σήμερα τον αγοράζουμε 1,40 μέχρι και 1,60 ευρώ (φρέντο εσπρέσο)  θα φτάσει τουλάχιστον τα 2 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2,50 ευρώ. Ο καφές σε τραπέζι θα εκτιναχτεί από τα 2,5 ευρώ στα 3,5 ή και 4 ευρώ.

 

«Ενός κακού μύρια έπονται, όπως έλεγαν οι αρχαίοι. Με την ραγδαία αύξηση της βασικής αγαπημένης συνήθειας των Ελλήνων που για μία ακόμη φορά μέσα στην καταστροφική επέλαση για τον κλάδο μας, καλούμαστε να την αφομοιώσουμε. Φυσικά αυτό δεν θα μπορέσουν να το κάνουν όλοι. Το μέλλον συνεχίζει να φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο και τα διλήμματα των επιχειρηματιών είναι μεγάλα. Κάποιοι ήδη βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας» δηλώνει   ο ιδιοκτήτης καφέ Μιλτιάδης Ανδριόπουλος.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας και μέλος του ΣΚΕΑΝΑ Κώστας Σακκής τονίζει: «Θεωρώ ότι η αύξηση στην τιμή του καφέ κατά 10-20% είναι δεδομένη. Όμως αύξηση θα υπάρξει και σε άλλα προϊόντα. Ακόμη και στις μεταφορές. Εϊναι βέβαιο πως ο φρέντο εσπρέσο θα εκτιναχτεί στα 2 ευρώ. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το τέλος που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 ευρώ στην τιμή του κιλού του καφέ».