Ξεκίνησε η λειτουργία των δημοτικών κατασκηνώσεων σε Αγυιά και Ροϊτικα – Δηλώσεις δημάρχου Κ. Πελετίδη

Άρχισαν από σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου τη λειτουργία τους οι Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων, στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων στην Πλαζ Αγυιάς και τα Ροΐτικα. Οι κατασκηνώσεις είναι δωρεάν και θα λειτουργήσουν σε τρεις (3) περιόδους: 1η περίοδος (01.07.2021 – 15.07.2021), 2η περίοδος (16.07.2021 – 30.07.2021), 3η περίοδος (02.08.2021 – 13.08.2021), με 150 παιδιά στις εγκαταστάσεις του Πάρκου στην Πλαζ Αγυιάς και 45 παιδιά στις εγκαταστάσεις των Ροϊτίκων.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων), Θόδωρο Τουλγαρίδη, την Διευθύντρια του ΚΟΔΗΠ, Αγγελική Ψαρρού, την Προϊσταμένη των Παιδικών Κατασκηνώσεων, Κυριακή Τζανάτου, την υπεύθυνη των Παιδκών Κατασκηνώσεων του Πάρκου στην Αγυιά, Ελένη Μπούκλη και τον βοηθό Δημάρχου για το συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων και των Παιδικών Κατασκηνώσεων, Γιώργο Μαγιάκη, παραχώρησαν, στο χώρο του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος τόνισε:

«Ξεκινούμε και πάλι το ωραίο μας ταξίδι. Οι κατασκηνώσεις, από την αρχή, αγκαλιάστηκαν από τα παιδιά μας. Φτιάχτηκαν δύο καταπληκτικοί χώροι, ο ένας εδώ στην πλαζ, ο άλλος στα Ροΐτικα. Δύο χώροι που ήταν σε εγκατάλειψη πήραν ζωή και φιλοξενούν τα παιδιά και αυτό έγινε κατορθωτό χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων στο Δήμο. Οι 16 μήνες που ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού μας δυσκόλεψαν εμάς και κυρίως τα παιδιά μας. Πιστεύουμε ότι με την επαναλειτουργία των δύο παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου να τους ξαναδώσουμε χαρά, να ξεφύγουν από την πίεση που έζησαν όλο τι διάστημα του lockdown και να το ευχαριστηθούν όπως και τις προηγούμενες χρονιές που δεν είχαμε την πανδημία. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Κλείνοντας θέλω και πάλι να πω ένα «μπράβο» στους εργαζόμενους για την συλλογική δουλειά που έκαναν στους δύο χώρους».

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ είπε:

«Είναι χαρά μας που λειτουργούμε πάλι τις κατασκηνώσεις μας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων φιλοξενούμε λιγότερα παιδιά σε τρεις περιόδους με λιγότερες ομάδες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Φιλοδοξούμε και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών, να ψυχαγωγηθούν, να απασχοληθούν δημιουργικά, να περάσουν όμορφα και να έχουν ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι μια συλλογική προσπάθεια των εργαζόμενων του Κοινωνικού Οργανισμού και των Υπηρεσιών του Δήμου που συνδράμουν. Είναι επίσης προσπάθεια των εθελοντών αλλά και των φορέων που προσφέρουν στις παιδικές κατασκηνώσεις. Να ευχαριστήσω τους γιατρούς που έρχονται από τα νοσοκομεία της πόλης μας για να παρέχουν ιατρική κάλυψη, τους υγειονομικούς που προσφέρουν υγειονομική κάλυψη. Τους ευχαριστούμε όλους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουν τα παιδιά αυτό που τους αξίζει».

 

Ο βοηθός Δημάρχου Γιώργος Μαγιάκης και η κοινωνική λειτουργός Ελένη Μπούκλη αναφερόμενοι στη λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων είπαν ότι η κατασκηνωτική ζωή είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού, διότι καλλιεργούνται οι αρχές της συνεργατικότητας, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής δουλειάς, και οι ατομικές δεξιότητες που

αποκτούνται ταυτόχρονα από την εκπαιδευτική διαδικασία, αποδεικνύονται ότι γίνονται χρήσιμες όταν εφαρμόζονται στο κοινωνικό σύνολο. Μόνο έτσι ο αυριανός πολίτης δεν θα είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα, αλλά θα δρα, θα αγωνίζεται και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για το κοινό καλό.

 

Το φετινό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην επαφή των παιδιών με διάφορα είδη τέχνης, την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την γνωριμία με τις φυσικές επιστήμες κ.ά αντιμετωπίζοντας ολιστικά την προσωπικότητα του παιδιού και παράλληλα εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

Τα προγράμματα και οι φορείς υλοποίησής του είναι:

· Το θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ με τη συμμετοχή της Δραματικής Σχολής και του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά & Εφήβους

· Τα εργαστήρια και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Πολιτιστικό Οργανισμό

· Τις παρουσιάσεις της Μπάντας του Δήμου Πατρέων

· Τα καρναβαλικά εργαστήρια από το Καρναβαλικό Συνεργείο και την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας

· Τα μαθήματα παραδοσιακού χορού από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων

· Εργαστήρια μουσικής και εικαστικών από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κοινωνικού Οργανισμού

· Σχετικά με το αθλητικό πρόγραμμα αναφέρω ότι θα πραγματοποιηθούν μαθήματα

· Ράγκπυ, TaeKwoDo, Ιστιοπλοΐας, Άρσης Βαρών, Κολύμβησης, Τοξοβολίας, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλει και beachvolley, πινγκ-πονγκ, ποδηλασίας, πυγμαχίας, ξυλορακέτας.

· Ακόμα περιλαμβάνονται παιχνίδια μυαλού όπως Σκάκι, Stratego, επιτραπέζια παιχνίδια

· Όσον αφορά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση θα ενταχθούν προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στην ανακύκλωση υλικών από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου – Τμήμα Περιβάλλοντος & Ενέργειας και

μαθήματα κηπουρικής από τον Γεωπόνο του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων.

· Ακόμη, θα συμμετάσχουν κοινωνικοί φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών σχετικά με προγράμματα πρόληψης από τα ναρκωτικά και ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

· Τέλος, ψυχολόγοι του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων θα λειτουργήσουν της ομάδες εμψύχωσης για την συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών μετά την πολύμηνη καραντίνα.

 

Κατά τη διάρκεια των κατασκηνώσεων θα ακολουθήσουν κι άλλες έκτακτες συνεργασίες και συμμετοχές φορέων αλλά και προσωπικοτήτων της πόλης.